Info

Spela instrument

Tillsammans med F är B ett av de första barréackorden gitarrister ofta lär sig. Troligtvis är anledningen till det att B är ett förhållandevis vanligt förekommande ackord, men som inte går att spela korrekt utan att lägga pekfingret över hela gitarrhalsen.
Det finns två vanliga sätt att spela B-dur på, antingen baserar man ackordet kring det sjunde bandet och får med alla sex strängar, eller så tar man det lägre ner på halsen (andra bandet), men då utan den mörkaste strängen.

Att ta ett B kring det sjunde bandet

För att ta ett B-dur på det sjunde bandet gör man såhär: Börja med att lägga pekfingret över alla strängar på det sjunde bandet. Placera sedan ringfingret på det nionde bandet på andra strängen och sedan lillfingret på samma band men på den tredje strängen. Sedan trycker man helt enkelt in det åttonde bandet med långfingret. Det är viktigt att se till att man trycker ner pekfingret (som man har över hela halsen) ordentligt, annars kommer det inte låta riktigt bra.

Att ta ett B från det andra bandet på andra strängen

Ofta tar man ett barréackord över alla sex strängar, men det är också vanligt att man gör det utan den mörkaste strängen. För att ta ett B på det här viset lägger man istället fingret över halsen vid det andra bandet. Skillnaden mot det första sättet är att man bara trycker ner de fem nedersta strängarna, och använder toppen av pekfingret för att dämpa den mörkaste. Detta gör man för att man förr eller senare kommer råka komma åt den nedersta strängen, och då bör den vara dämpad för att inte störa resten av ackordet.
När pekfingret är lagt trycker man ner det fjärde bandet på 3:e, 4:e och 5:e strängen. Långfingret på tredje, ringfingret på fjärde och lillfingret på den femte.
Lycka till!